Magija MILADIJE

 

Elena Karaman Karić se opredeljuje  za dublje,  simboličke dimenzije u dizajniranju nameštaja i opremanju enterijera.

U kreiranju kolekcija ne prati trendove nego se rukovodi osećajem, intuicijom, težnjom da stvara prostore po meri korisnika u skladu sa tradicionalnim znanjima i prirodnim zakonima.

Inspirisana je energeteski moćnim, čudesno lepim srpskim, pirotskim ćilimima. Izučavajući svoje peruansko poreklo Elena Karaman Karić je otkrila simboličko značenje tradicionalnih etno šara sa tkanina prastare civilizacije Inka. Komaparirajući ih sa tradicionalnim srpskim pirotskim  ćilimima, uočavala je  izvesne  fascinantne podudarnosti . Saznala je da su šare Pirotskog ćilima imale i specifično energetsko značenje, zračenje i dejstvo, kao i da su ih pre mnogo godina izmislili ljudi koji su imali “ posebne nadarenosti”. 

Stotinama godina su korišćene da bi štitile ljude kojima su bile namenjene.

U saradnji sa organizacijama koji se bave “očuvanjem šara Pirotskog ćilima”, Elena je napravila kolekciju koju je nazvala po svojoj baki. Miladija..

Svaka šara primenjena je baš na onom komadu nameštaja koji se koristi u onim sferama života za koje je njeno energetsko dejstvo adekvatno. Na stolicama je takozvana “ Rašićeva šara “(za koju se veruje da pospešuje upešnost u poslovanju), baldahini su ukrašeni “ Damskim srcem “ ( simboliše ljubav, slogu, zajedništvo i novi početak dvoje mladih ).. Pirotskim šarama se u ovoj vanvremenskoj kolekciji pridružuju kristali koji takodje imaju svoje energetsko zračenje benefitno za čoveka i okolinu.

 

Hiljadama godina unazad, ljudima su poznate moći koje kristali poseduju, a koje, ako se pravilno usmeravaju i kanališu, harmonizuju okruženje, balansiraju i pročišćavaju energiju životnog prostora. U kolekciji Miladija posebno je zastupljen Amazonit, Kristal poznat po svojim sposobnostima da štiti od elektromagnetnog zračenja. To je kamen koji umiruje i usklađuje fizičko i eterično. Komadi iz kolekcije Miladija, pored estetske i materijalne vrednosti, zahvaljujući sinergiji čudesnih kristala I moćnih pirotskih šara blagotvorno deluju na energetsko balansiranje čoveka.